14X27

 
 
Klockan ställdes om i helgen och kanske kan man säga att hösten gjorde sitt intåg på riktigt. Temperaturen är fortfarande mer än hyfsad, rent av behaglig just nu. Men det är deprimerande att det redan är nästan mörkt när man är hemma efter jobbet. Gatlyktorna står tända när man stiger av tåget, även om det egentligen inte är ett krav för att hitta bilen. Ännu så länge åtminstone.
 
Som bekant fick vi en ny regering för ett litet tag sedan. Kan väl ännu inte säga att jag märker någon skillnad, men vi har iaf fått se ett förslag till skillnad redan, nämligen budgetförslaget. Jag är varken expert på politik eller ekonomi, även om jag önskar jag kunde mer om båda, men min egen hushållskassa försöker jag hålla koll på. Och nu blev det ingen extra hundring i barnbidrag som utlovat från (S), istället fick ensamstående föräldrar mer i plånboken. Det är väl inte där min/vår ekonomi står och faller så det kan jag säkert unna dessa ensamma kvinnor och män. Däremot är det beklagligt att barnbidraget är på samma nivå som för, ja vad är det?, 10 år sedan? Låter exakt årtal vara osäkert, men länge är det. Vad händer mer? Tredje pappamånad införs (tydligen har inte varje hushåll kommit tillräckligt långt i jämställdhetsarbetet utan behöver en hjälp påtraven) och samtigt ska jämställdshetbonusen bort 2016. Även här tror jag det finns hushåll som påverkas hårdare än vad vi gör, kanske t.o.m. de som låter ngn av de reserverade papamånaderna brinna inne av ekonomiska skäl? Är alltså kluven till detta beslut. Mest tråkigt tycker jag dock hanteringen av vårt pensionssparande är. Som det är nu kan man göra avdrag för 12000 kr per år för privatsparande. Detta minskas till 1800 nästa år för att sedan försvinna. (Om jag inte minns fel ville förra regeringen göra detsamma, med undantaget att minska till 2400 kommande år) Tycker det är synd att det strulas så mycket med våra pensioner och olika sätt att pensionsspara och att det ännu inte verkar finans något vettigt ersättningsalternativ. Investeringssparkonto? Kapitalfond?
I sanningens namn kan väl sägas att det egentligen kanske inte är av ondo att det försvinner. Som det varit nu så har skatten på pension varit högre än för arbete. Dvs du har fått betala mer i skatt när du tar ut pengarna som pension, än om du tagit ut dem i lön och sytt in dem i madrassfodret. Det är väl bara de som kommit över gränsen för statlig skatt som gjort förstjänst. Hur som helst, ett bra och lättförståeligt alternativ till pensionssparande eftersökes. Får gräva mer detta inför årsskiftet.
 
Idag delar jag med mig av en bild som min syster tog när vi var i Nogersund i sensomras. I bakgrunden skymtas det fina Hanö. Undrar hur det är att bo där ute nu när det går mot kallare och blåsigare tider. Eller värmer brasan ännu mer där än här? 
 
Hur som helst, glöm heller inte bort att den mörkaste skugga är sprungen ur en liten strimma ljus. Ikväll tittar vi på tillsammans mot cancer.
 
 
 
 

14X24

En månad sedan sist. Tiden springer alldeles för fört, och jag prioriterar bloggen alldeles för lite. Jag har börjat känna suget efter att skriva igen, kanske är det regnet? Mörkret? Eller bara den allmänna tillvaron. Färgade höstlöv både på träd och på mark,

Vill hinna läsa mer också. Nytt ute av både Kepler, Lundell och Nesbö som jag vill ta mig igenom, dessutom den siste kejsaren-boken av iggulden som ligger bredvid sängen. Får helt enkelt skaffa fler timmar på ett dygn eller vänja mig vid mindre sömn. (Kan man träna upp sånt?)

Imorgon blir det lite fortsättning på husbygget/renoveringen. Spika lister m.m i hall. Sen återstår bara vårt gästbadrum så är tillbygget klart. Förra året vid denna tid var en ganska hektisk period i bygget. Tack för hjälpen till er som hjälpte till då!

Nu laddar jag batterierna inför morgondagen. Och kom ihåg, även den mörkaste skugga är skapad av en liten strimma ljus. Ta hand om er till nästa gång!

RSS 2.0