16I31

Nästan en hel månad sen sist, vecka 4 gör avslut idag, och jag undrar: vart tar tiden vägen? Har inte saknat uppslag eller idéer för blogginlägg, men i takt med att jag inte hunnit pränta ner dem har de suddats ut i minnet.

Yngsta dottern döptes igår. En liten skara av de närmsta här hemma. Det vill säga hela dopgustjänsten var här hemma. Litet, enkelt, mysigt, trivsamt. Så kände jag och förhoppningsvis våra gäster också.

Jobbet rullar på i lagom tempo, till och med möjlighet att plocka ut någon komp-timme också. Annars brukar det kontot mest fyllas på.

Funderade över ett eventuellt/troligt kommande amorteringskrav. Nybyggnation ska förslagsvis undantas. Vem kom på denna briljanta ide? (Byggföretagen förstås!) Vad kommer hända med dessa nybyggda lägenheter? Hittar en trea i huvudstaden på hemnet, 6 miljoner. Köper, gött slippa amortera, sen vill jag sälja, min numera begagnade lägenhet. Detta gör att nästa köpare måste amortera. Kontantinsatsen in, sen 2% årligen ner till 70% av värdet. Detta medför en ökad månadskostnad för köpare nr 2, med drygt 8000kr/ månad, enligt vissa mäklare minskar en bostad i värde med 100 000/ 1000kr i ökad månadsavgift. Så är det troligt att köpare 1 gör vinst? Tja, om hen gör det så har man åtminstone misslyckats med avsikten av amorteringskravet ( enl ovan teori om värdeminskning), avsikten är ju att minska den prisstegring som varit. Så vad händer om ngt år? Har vi en inlåsninseffekt både hos gamla som sitter i för stora men avbetalda villor, samt en grupp i nybyggda bostäder som inte kan ta en förlust? Inte vet jag, men ekvation ser enligt mig svår ut. Jag har inte direkt lösningen på bostadsbrist och svindyra bostadsrätter i huvudstaden, men annorlunda hade jag gjort. 

Februari redan imorgon. Ljusare längre på kvällarna nu, har märkts ett tag. Fågelräkning denna helg, jag stod över. Inte så mycket fåglar vid bordet nu, mer var det när snön låg vit. Talgoxe, blåmes, bergfink, nötväcka. Domherre ibland, och stenknäck. Den har jag inte sett här innan.

Efter 22 så lägger sig mörkret här. Fönsterna i husen släcks ner efter nyheterna och stjärnhimlen framträder klarare. Så då är det dags för mig också att avrunda. Men innan dess ett litet ordspråk som jag tar med mig till kommande vecka: Man kan inte hjälpa alla sa den snåle - och hjälpte inte någon.

16I07

För några dagar sedan införde Sverige id-kontroller för att minska flytktingströmmen. Det är väl för tidigt att redan nu säga om den har avsedd effekt, kanske är det djungeltrumman eller det kalla vädret som också kan ha bidragit till de för tillfället lägre siffrorna. Tråkigt att det ska behövas, samtidigt så är jag en av dem som anser att det behövs. Vi kan göra mycket, och det ska vi göra, men vi måste också inse våra begränsingar. Begränsningar i hur många vi kan ta emot per dag för att de som arbetar med detta ska orka, för att vårt samhälle ska hinna få fram boenden m.m. samt för att vi ska få en bra integration. Det sistnämnda har vi, enligt mig, haft problem med redan innan. Samitidigt är det inpomnerande att se hur många, åtminstone där jag bor, engagerar sig frivilligt och bidrar till denna integration. Vad har då jag gjort, i ärligheten namn inte för mycket, men jag har sorterat ur kläder ur garderoben som ska skänkas, men än så länge ligger de kvar här hemma. 
 
När jag i december såg Ulf Lundell på malmö Live så spelade han låten gruva, inledde med ett litet mellanack om nerbrända flyktingförläggningar och att man i flyktingströmmen på 90 talet också brände saker, men då bl.a. kors. Låten är drygt 20 år gammal men känns aktuell även idag.
 
Idag är det flyktingkris. Låten kom på skiva 1994 och under 90-talet var det också stora flyktingströmmar. Berlinmuren föll 1989 och balkankriget något år senare ledde till denna massflykt. Då rådde ju också en annan kris, en ekonomisk ris. Hög arbetslöshet. Börs- pch bostadskrasch hade fått människor att bli bankrutt, lånade pengar kunde inte återbetalas och med bostäder som sjönk i värde gjorde att folk fick sälja med förlust när man inte hade råd med räntorna. Är vi nära där idag? Kanske, kanske inte? Kina skakar lite och vår svenska börs faller brant, bostäder är dyrare än någonsin och svenska hushållen är högt belånade. Jag sover tyggt men tycker ändå att är intressant hur saker i vårt samhälle går igen, som sagt drygt 20 år sedan den skrvs. Klippet är från spelning i Uppsala, text nedan för den som har svårt att höra.
 
 
 

Jag kom till en plats där gruvan dog
Och flyktingar bodde i baracker
Där brände man kors mot en vägg av skog
Och gav sej ut på nattliga attacker

På en t-shirt stod det Absolut Arbetslös
Två armenier äge hotellet
Kommunalhus och Konsum, små fönster som lös
Pizzerian var enda stället

Jag ställde vagnen vid foten av slaggen
Hisstornet var som ett monument
I tystnaden däruppe; man kunde höra hur daggen
Föll i ett landskap som låg skövlat och bränt

Jag kom till en plats mitt i landets mitt
Där flyktingar bodde i baracker
Vid kiosken på torget klev dom ut ur en bil
Hon var skygg, hon var rädd, hon var vacker

Affischer överallt på mitt lands rygg
Där knivbladet sjönk in så lätt
Alla drömmar, visioner om en värld som är trygg
Är som smör som blir till härsket fett

Politikerna dansar runt med sina döda ord
Och marknaden tar miljarderna ur landet
Allt som byggdes
Det byggdes på hedersord
Nu bryts det av alla som kan det

Jag måste hitta ett nytt hem i en annan värld
En ny bild, att annat språk, en ny tid
Ingenting blev som jag tänkt det
Och nu är jag här
Där du antingen ger upp eller tar strid

Affischer överallt på mitt lands kropp
Vem drar ut kniven som svärdet ur stenen?
Vem kan tända ett nytt, ett annat slags hopp?
Vem sätter upp en ny pjäs på scenen?

Uppe vid gruvan är det tyst som i graven
Allt står stilla nu när drömmen är tömd
Gå ner i korgen och du ser alla lagren
Alla lagren av den dröm som är drömd
Åh, jag trodde så mycket och längtade stort
Jag ville ha allt och jag hade kraften
Då när världen var vacker och ny och min
Jag ville ha den, nu har jag haft den
Den föll isär, den föll sönder
Nu har jag ingenting kvar
Bara denna längtan efter en kvinna
På botten av hålet har vattnet lagt sej
Där ska minnena drunkna och försvinna

I kväll ska jag hälla en dunk fotogen
Utöver golvet i mitt hem vid slaggen
Och innan jag tänder ska jag stå där, min vän
En stund och känna doften av daggen
Och sen när jag tänt ska jag köra ner
Till barackerna borta längs spåret
Och se om hon är där och sen ta henne med
Hon med det svarta, blanka håret

Jag ska köra den här Volvon
Så långt den kan gå
Och hon ska sitta där bredvid mej
Till nattens slut
Vi kan fly tillsammans, tillsammans vi två
Tillsammans kan vi slå oss ut
Till en ny tid
En ny tid
En ny tid.


16I03

Jag inledde 2016 med att spendera delar av dagen i soffan, och inte var det bakfylla. Inte en droppe alkohol intogs under nyårsafton, men min nackspärr gjorde att jag knappt kom ur säng på nyårsdagen. Idag är det något bättre men en bit kvar till återställd.

Vad för annars 2016 med sig förutom nya skatter, lagar mm? Jo, snö! Stilla fint snöfall under gårdagen här som väderinstituten missat. Precis lagom mängd för min smak ( grässtråna sticker upp)

Rikligt med fåglar vid fågelbordet. Blåmes, talgoxe har vi mycket av men imorse såg jag minst sex stycken domherrar samtidigt. Samtliga honor vilket var lite synd då jag tycker hanarna är finast. Nötskrika såg jag igår. Koltrast syns också. Övervintrar denna i Sverige? Varför är då koktrastens läte så förknippat med vårens ankomst? Är det då den låter mest? Parningsläte? Får kolla upp på google.

En vecka till ledigt innan det är dags att få igång maskineriet igen. Trillat troligtvis in mail under veckan så man har lite att ta tag i, man vill ju inte vara sysslolös.

Bild från gårdagens promenad med vagnen, skymtar ni snön som börjat lägga sig?




RSS 2.0